Hanna

Fiskgratäng med handskalade kräftor
Fiskgratäng med handskalade kräftor


Fisk

400 gram fisk
2 krm salt
0.5 msk margarin (till formen)

Potatismos
500 gram potatisar
0.5 dl mjölk
1 st äggula
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
1 gram margarin

Gratängsås
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1.5 dl vatten
0.5 st fiskbuljongtärning
4 msk grädde
2 st äggulor
2 km salt
1 krm vitpeppar
4 tsk pressad citron
2 msk dill
100 gram skalade räkor (jag hade kräftor istället)

Tillagning av fisk:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörja en ugnssäker form och lägg i fisken och salta. Täck fisken med folie och tillaga i ung ca 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset.

Tillagning av potatismos:

Koka potatis. När den är mjuk häll av vattnet och lägg den i skål. Vispa sönder potatisen medan den är varm med en elvisp/stavmixer. Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt kanterna på gratängformen med fisken i.

Tillagning av gratängsås:
1. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget undr kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 3 minuter.
4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
5. Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i ca 5 minuter, eller tills potatismoset fått fin färg.

(Recept från www.tasteline.com)

Bon Appétit
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress