Hanna

Fiskgratäng med handskalade kräftor
Fiskgratäng med handskalade kräftor


Fisk

400 gram fisk
2 krm salt
0.5 msk margarin (till formen)

Potatismos
500 gram potatisar
0.5 dl mjölk
1 st äggula
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
1 gram margarin

Gratängsås
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1.5 dl vatten
0.5 st fiskbuljongtärning
4 msk grädde
2 st äggulor
2 km salt
1 krm vitpeppar
4 tsk pressad citron
2 msk dill
100 gram skalade räkor (jag hade kräftor istället)

Tillagning av fisk:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörja en ugnssäker form och lägg i fisken och salta. Täck fisken med folie och tillaga i ung ca 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset.

Tillagning av potatismos:

Koka potatis. När den är mjuk häll av vattnet och lägg den i skål. Vispa sönder potatisen medan den är varm med en elvisp/stavmixer. Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt kanterna på gratängformen med fisken i.

Tillagning av gratängsås:
1. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget undr kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 3 minuter.
4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
5. Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i ca 5 minuter, eller tills potatismoset fått fin färg.

(Recept från www.tasteline.com)

Bon Appétit
Kantarellcrostini med pecorino
Kantarellcrostini med pecorino



300 g kantareller
smör till stekning
1 vitlöksklyfta (riven)
flingsalt
svartpeppar
4 skivor ciabatta
olivolja till stekning
Pecorino (riven)

Låt vätskan koka ur svampen och stek den sen i smör. Tillsätt den rivna vitlöken (jag använde en vanlig vitlökspress). Bryn den 4-5 minuter, salta och peppra ordentligt. Stek brödskivorna krispiga i olivolja, båda sidorna och lägg sen på svampen och till sist strö över lite riven pecorino.

(Recept från www.tasteline.com)

Bon Appétit
Två rätters följt av 'Sommar med Ernst'


Meny

Förrätt
Kantarellcrostini med pecorino

Varmrätt
Fiskgratäng med handskalade kräftor


Nu har jag gjort min tvårätters middag. Det blev kanske inte den lyxigaste varianten, men det blev något som jag tycker om, hemmagjord fiskgratäng. Har ju framförallt den på Sjöbaren att jämföra med, vilket är ett lite väl högt uppsatt mål att slå, men den blev i alla fall nästan lika god. Till förrätt blev det kantarellcrostini med pecorino. Bytte plats på vad som skulle vara i förrätt respektive varmrätt, hade ju tänkt att ha kräftorna till förrätt först.
Tack för tipset om kantarellpajen mamma, blev väldigt sugen på att göra det också. Ska försöka att hinna med att göra det i helgen, har fortfarande kantareller kvar i frysen som borde räcka till en paj. Ringer om recept senare!


Förrätt och varmrätt.

Blev väldigt besviken när jag kom hem från jobbet idag och upptäckte att vi INTE fått någon mixlåda från  Årstiderna. Fredrik ringde till dem och de kan se att vi registrerat oss men inte att vi beställt något, så antingen har vi gjort fel eller så har det blivit något fel med deras beställningssystem.De var i alla fall väldigt trevliga. Vi skulle maila dem och berätta vad som hänt, så får vi se hur det löser sig. Vill ju verkligen ha lådan så får nog göra ett nytt försök!

Ikväll är det Sommar med Ernst på TV, missade förra gången och har inte hunnit se det än, men tror att Ernst fortfarande är kvar på Gotland så får förhoppningsvis se lite av vad han gjorde då i det här programmet också. Sen är det dags att packa, imorgon åker vi till Hovenäset igen. Känns som vi aldrig riktigt hinner packa upp innan det är dags att packa ner igen. Mycket åkande blir det, men det är det värt! Hoppas på lite bättre väder bara. Om inte, har Fredrik och jag tänkt att vi kan göra en liten utflykt till Fjällbacka. På vägen dit, i Hamburgsund, ska det finnas en fin inredningsbutik som jag gärna skulle vilja göra ett litet stopp på också. Får se vad vi hinner med annars åker vi åka dit vecka 34. Jag har varit i Fjällbacka en gång tidigare när jag var mindre, men jag kommer inte ihåg så mycket från det. Ska vara väldigt mysigt och fint.

Återkommer med recept från middagen!

Ha det gött! Imorgon är det äntligen FREDAG igen :-)...


(Såg den här roliga skylten när vi var på Ulriksdalsslott, undra om man ens får väja för grodor).

Kramar